Forum ana sayfa Modelcilik Askeri Kara Araçları ve Dioramalar Panzer III 1/48

AFV, IFV, Ölçekli Canlandırmalar ve diğerleri...

Panzer III 1/48

Mesajgönderen Ceki Erginbaş » Cmt Şub 27, 2010 8:53 pm

Merhaba modelci dostlar,

Yaklaşık 1 sene sonra tezgaha dönebildim. Bir kaç proje birden yavaş yavaş ilerliyor. Bunlardan bir tanesi de aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz 1/48 ölçek Tamiya Panzer III. Photo-etch ızgaralar hariç kutudan çıktığı gibi toparlandı. Tamiya XF-60 Dark yellow ile kabası atıldıktan sonra çeşitli sarılarla tonlama yapılıp homojen görünüm kırıldı.
Sıra kamuflaja gelince ise kala kaldım. Daha önce hiç bu kadar ince airbrush çalışması yapmadığım için kağıt üzerinde baya bi çalışma yapmam gerekti. Kendimden çok emin olmasam da sonunda model üzerinde denemeye karar verdim. Tamiya xf-5 standart yeşille yapım klavuzuna baka baka bişeyler yapmaya çalıştım. Sonuç tam olarak içime sinmedi açıkçası. "eh idare eder" oldu gibi.

Resim

Resim

Sizler olsanız bu aşamadan sonra ne yapardınız?

-Acaba inceltilmiş sarıyla güzel olmayan yeşil çizgilere müdahale mi etsem? (Kalın yerleri inceltmek, taşan kısımları düzeltmek). Daha beter olabilir diye korkuyorum.
- Yoksa modeli bu şekilde bırakıp, genel bir filtre uygulamasıyla her şeyi birbirine mi kaynaştırsam? (Ne renk filtre?)

Konuda tecrübeli arkadaşların fikirlerini bekliyorum.
Üretime evet, polemiğe hayır!
Ceki Erginbaş

Re: Panzer III 1/48

Mesajgönderen muratozgul » Pzr Şub 28, 2010 3:34 am

eline sağlık ceki...

ben olsam, ikinci şıktan devam ederdim... çünkü çizgisel bi kamuflajda taşan yer olmaz bence, o düzeltme herhalde dolu alanlar ile ilgili...

zaman zaman ben de kamuflaj yaptığımda bazı yerler hoşuma gitmiyor (takıntılı bünyelere özgü, sen anlıyorsun beni) fakat onların zaten filtre/yıkama sonrası kaynaşacağını, zeminle bir olacağını biliyorum...

filtreyi illa her yere aynı renk atmana gerek yok, bazı modelciler öyle yapıyor...
benim yaptığım alanlar düz bir renkten ibaret olmadığı için böyle bi şey yapmıyorum. yani koyu veya açık rengi airbrushla attığım için çok renkli bir filtre denemesi yapmıyorum.
eğer hazır filtrelerden kullanacaksan, sin ind. filtrelerinde iki seceneiğin var biri brown ikincisi ise ochre veya tan biri renginin daha kahverengi diğeri ise daha kırmızı gözükmesini sağlayacak...

ama aynısını veya benzerini enamel boya ve bolca incelteciyle yapabilirsin... oran azıcık değişse bile
kabaca 1 birim boyaya 9 birim inceltici gibi olmalı...

kahverengini ben her zaman tercih ederim. eğer tek renk olsaydı düz dark yellow o zaman ochre veya tan filtrelerini yer yer kullanırdım... kamuflaj olunca tek renk filtre iyidir...

iyi bir sonuç almak için filtre uygulayacağın yerin en az YARI MAT veya PARLAK olması şart. mat yüzeylerde önermiyorlar biliyorsun...

murat
www.panzercolor.com
zırhlı araç maketleri, istanbul'dan...
muratozgul

Mesajgönderen Serhan Oflas » Pzr Şub 28, 2010 12:06 pm

muratozgul yazdı:iyi bir sonuç almak için filtre uygulayacağın yerin en az YARI MAT veya PARLAK olması şart. mat yüzeylerde önermiyorlar biliyorsun...
murat

Murat bu matlık ayarını yaparken attığın boya ile mi ayarlıyorsun yoksa her zaman mat boya atıp bu ayarı ayrıca vernik atarak mı yapıyorsun?

Şu amaçla soruyorum ; yıkama şeysinin 'boya yüzeyde' bıraktığı etki ile ' vernik yüzeyde' bıraktığı etkiyi farklı olarak gözlemledim hep.

Daha önce 134 kere bu tarz bir soruyu yanıtladıysan da kusura bakma ayrıca.
Serhan Oflas

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzr Şub 28, 2010 1:11 pm

Selam Ceki,

Senin modellerini görmek güzel. Umarim bitisini de görürüz.

Fotograflarin mesafe ve acilarina göre göze batan ciddi bir sorun göremedim ben? (Belki kule üstünde cizgilerin birlestigi yer biraz?) Bence de tekrar müdahale etmeden diger asamaya gec.

Renk konusuna gelince, ben bu konuda biraz daha gelenekselim. Filtre ve yikama boyalarimi yagli boyalarla kendim yapiyorum ve öncelikli tavsiyem raw umber ve burnt umberle filtreleme. Ben, mümkün oldugunca ince boya ile cok sayida filtre yapmanin daha iyi sonuc verdigini düsünüyorum (Tabi alt boya, filtrelemede kullandigin inceltici vsler bu konuda belirleyici faktör). Eger yüzeyde daha fazla kontrast istersen cok daha ince uygulanacak burnt sienna ve raw sienna da kullanabiirsin (Bu renklerín asiri kullanimi biraz sorun yaratabilir).

Yüzeyin matligi konusunda Murat´a katiliyorum. Tam mat yüzey, filtre boyasini direk emiyor ve renkte degisim olarak görünüyor sonuc. Amac bu olmadigina göre, yüzey filtrelemeyi kaldiracak ve alt rengi koruyacak sekilde olabilir. Ben bunu iki sekidle yapiyorum, ilki yari mat vernik(saten diyorlar ya) atmak yada filtremede kullanacagin incelticiye dikkat etmek (Terebentin yada benzeri saldirgan solventler yerine, kokusuz ve zararsiz cözücüler).
http://www.panzermania.com

Pencere açıldı Bilal Oğlan, Piştov patladı...
Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen muratozgul » Pzr Şub 28, 2010 5:25 pm

özgür açıklamış fazlasıyla, hazır veya ev yapımı filtre nasıl olursa olsun bir boya sonuçta. mat yüzeyler boyayı emecek. parlak yüzeyler ise boyayı emmeyecek -malum aradaki vernikten dolayı, vernik üzerinde ikincibir boyama yapmış olacaksınız son tahlilde. %90'ı inceltilmiş boya bu...
bu filtre kuruyacak ve ana boya bu ince tabakanın arkasında kalacak ;)

ben her zaman yarı mat boya sıkıyorum, özellikle son bir kaç yıldır muhakkak. ve sonrasında makete yine parlak vernik püskürtüyorum... öyle korkmadan ve sonrasında da mat vernik sıkmaksızın... eskitmeye devam ediyorum... genel kanı her şey bittikten sonra mat vernik sıkmak gerekliliği üzerinedir ya bu çok gereksizdir ;) kanımca...

bir de özgür mümkün olduğunca ince demiş çok haklı...

filtre her tür boya ile yapılabilir. ama genel bir filtre uygulaması için en uygunu kuşkusuz yağ bazlı boyalardır. zemin boyanız ne olursa olsun, akrilik filtreleri de denemenizi tavsiye ederim, özellikle paslı ve mat alanlar yaratmakta çok başarılılar...

fazal lakırtı yapmadan sazı ceki'ye verelim... hadi ceki bi şeyler yapda görelim ilk fırsatta...

murat
www.panzercolor.com
zırhlı araç maketleri, istanbul'dan...
muratozgul

Mesajgönderen Ceki Erginbaş » Pzr Şub 28, 2010 7:21 pm

Öncelikle aydınlarıcı yazılarınız için teşekkürler. Gerçekten kafada henüz bitiremediğim askeri araç modelciliği ile ilgili çok faydalı bilgiler edinmiş oldum.

Sanırım dünkü mesajımda yanlış kelime kullandığım için tam derdimi anlatamadım. Hatalı boyamadan kastım "overspray" olan yerler idi. Fotoğraf boyutlarından dolayı tam seçilemiyor sanırım. Ancak bazı yerlerde kamuflaj çizgilerinin etrafında nokta nokta yeşil taşmalar mevcut idi. Aslında 2. seçenekten devam edip sonraki aşamaya geçecktim, ancak rahatsız modelci ruhum buna el vermedi. Aracın görünmeyecek alt kısmında inceltilmiş sarı ile düzeltme denemeleri yaptım. Sonuç beklediğimden iyi çıkınca tüm modelde düzeltmelere gittim. Neticede dünküne oranla daha çok içime sinen bir görüntü oluştu. Bu arada Özgür'ün belirttiği kule üstünde çizgilerin birleştiği yere de müdahale edip biraz incelttim.

Sonuçta şöyle bir görüntü oluştu. Gerçi fotoğraf boyutundan yine çok anlaşılmıyor.

Resim

Resim

Sırada kuru transferlerin uygulanması var. Rakamların benzerini buldum ancak haçların uygun olanlarını bulamadım malesef. Artık az da olsa yanlış haç uygulayacağım malesef (biraz daha ince olanlarından) , zira alternatifi elimde yok.

Sonrasında parlak vernik, ardından terebentinle inceltilmiş kahverengi tonlarında yağlıboya gibi gözüküyor vaziyet. Özgür senin şu cümlede belirttiğin çözücüleri biraz daha açabilir misin?
(Terebentin yada benzeri saldirgan solventler yerine, kokusuz ve zararsiz cözücüler).
Ceki Erginbaş

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Mar 01, 2010 2:06 am

Fotograflardan göründügü kadariyla gayet iyi olmus. Aslinda, modelin eskitmesinde (ben eski istemiyorum ayri konu, gercege yaklastirmak ayri konu tabi, neyse) izlenecek yola bagli olmakla beraber, ana renk olarak her zaman gerceginden daha acigini secmek gerekli. Sen eline modeli alinca ne görüyorsun bilemiyorum ama; benim fotograflardan gördügüm, sari rengin biraz daha acildigi. Dedigim gibi, bence daha iyi olmus.

Cözücü mevzusu söyle.. Bugüne kadar yaptigim onlarca modelde terebentin kullandim. Giderek azalan bir egimle olsa da, bu malzeme hemen her seferinde bana sorun cikardi. Yapisi geregi boya ve plastige karsi oldukca agresif olan terebentin, ya yapistiriciyi cözer, ya boyaya zarar verir, yada kücük parcalari kirar vs vs. Bunlarin yani sira kokusu ve uzun kuruma süresi de dezavantaj. Isin asli; terebentin ciddi anlamda bir inceltici degil. Resim malzemesi satan yerlere giderseniz, terebentini inceltici degil de, firca temizleyici olarak sattiklarini görürsünüz. Velhasil, bu kadar dezavantajlari olan bir malzeme yerine, resim malzemeleri satan yerlerden alinabilecek kokusuz yagli boya incelticileri (schimincke marka mesela), hem modeldeki plastik parcalara, hem boyaya, hem de yapistirma noktalarina zarar vermez. Yani sira kokmaz ve cabuk kurur. Illa resim malzemesi satilan yerlerden belli bir marka almak gerekli degil. Büyük yapi marketlerde satilan Yikama Benzini denilen ürün (Almancada Spezial-Waschbenzin deniyor, FAUST Marka) yada bildigimiz Zippo cakmaklarinin teneke kutularda satilan benzinleri de ayni isi görür. Tabi daha profesyonel cözüm icin, resim malzemesi olan daha dogru olur, ama digerinin de farkli avantaj-dezavantajari ile is gördüklerini söyleyebilirim. Umarim aciklayici olmustur?

Balkan hacini maskeleyerek de yapabilirsin sanirim?

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Ceki Erginbaş » Cmt Mar 06, 2010 9:03 pm

Kaldığımız yerden devam.

Archer kuru transferleri uygulandı. Önceki mesajımda elimde uygun haçların olmadığını yazmıştım, ancak sonradan eldeki haçlardan bazılarını kenarlarından keserek uygun boyuta getirebileceğimi farkettim.
Kuru transferlerden sonra 2 kat parlak vernik atıldı.
Sonrasında SIN industries'in (MIG productions da denebilir) filtrelerinden "Brown for desert yellow" rengi ile 4 kat filtre uygulaması yapıldı. Her kat arasında en az 2 saat beklediğim için bu aşama tüm haftaya yayılmış oldu. Aslında kendi yağlıboyalarımı inceltip kullanacaktım, ancak "hangi inceltici?" sorusu ve uygun karıştırma oranını hiç görmemiş olmam beni hazır filtre almaya itti.

Resim

Resim

Sırada derin yerlere gölge vermek için yıkama var. Bu aşamada yine tecrübeli arkadaşların tavsiyeleri iyi olur. Zira yıkamadan sonra ne yapacağım konusunda henüz bir karar veremedim. Bir ara modele çift renkli boya dökülmesi uygulayacağım, ancak bunu bir mat vernik sonrasında mı yapmalıyım?
Bunun dışında elimde pigmentler mevcut, bunları paletler dışında nereye ne şekil uygulasam acaba?
Aracın alt kısımlarına bulaşmış toz toprak için ne gibi yöntemlere gitsem?
Kısacası bu modelin ne yöne gideceği henüz belli değil. Fikirlere açığım.
Ceki Erginbaş

Mesajgönderen Ayhan Toplu » Sal Mar 09, 2010 2:30 pm

Ceki, bence eskitme aşamalarının sırasında bir yanlışlık var. Filtreleme her zaman boya dökülmelerinden sonra yapılmalı. Böylece hem dökülme için kullanacagın boyalarda modelin üzerinde bir sıkıntı yaşamazsın (filtrelerin üzerine uygulamak problemli olabilir) hem de filtrelerden önce yaparsan, dökülmeleri bu filtrelerle modelin üzerine yedirmiş de olursun.

Mat verniği artık AFV lerin hiçbir aşamasında kullanmıyorum. Sanki tüm filtrelerin, tonlamaların ve pigment kullanımın etkisini azaltıyor.

Pigmentleri arkada egzoslarda, veya elinde industrial dust denen pigment varsa aracın üzerine toz veya toz birikmesi yapmak için derin yerlerde kullanabilirsin. Bu pigmentleri aracın üzerine yaymak için terebentin kullanabilirsin.
crom ölüleri say!
Ayhan Toplu

Mesajgönderen Özgür Güner » Sal Mar 09, 2010 3:26 pm

Selam Ayhan,

Maalesef sana katilamiyorum. Sanirim cok fazla ucak yapmak senin paletli devrelerinde asinmaya neden olmus : P

"Bence", filtreleme (yada genel yikama vs adi her neyse..) ana boyama isi bittikten hemen sonra yapilmali. Düz mantikla bunun nedeni ispatlanabilir. Söyleki; modelde eskitme dedigimiz sey, gercekte araclarin dogada maruz kaldiklarini simüle etmek icindir. Bunun ilk asamasi olarak yapilan filtrelemeyle de, daha sonraki asamalara uygun zemin hazirlanir. Fabrika cikisi sifir eskitmesiz bir arac bile yapilmak isteniyorsa filtre yapilmali, "eskitmeli" bir model isteniyorsa da filtreler üstüne diger teknikler uygulanarak giderek ekstremlesmeli (zevke göre). Eger filtreleme öncesi boya dökülmesi yapilirsa, bundan sonra uygulanacak filtreleme gibi asamalarla, daha önce yapilan dökülmeler araca sonradan olmus gibi degilde, sanki renginin yada kendisinin özelligiymis gibi görünür. Aslinda izlenen yol doganin izledigiyle ayni. Önce normalini yap, sonra eskit.

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Serhan Oflas » Sal Mar 09, 2010 9:00 pm

Bu başlık yakında sabitlenecek gibi akıyor. Murat ve Özgür'ün arada sazı almaları süper oldu.

Yoksa..acaba.. bendemi... afeve... yine...sakin ol evladım :ugeek:
Serhan Oflas

Mesajgönderen Ozan Gürel » Sal Mar 09, 2010 11:05 pm

Neden olmasın Serhan :D
Sky in the man

nihil nove sub sole
Ozan Gürel

Mesajgönderen Ceki Erginbaş » Çrş Mar 10, 2010 10:00 am

Ayhan fikirlerini belirttiğin için teşekkürler. Olaya senin bakış açını öğrenmek de faydalı oldu. Açıkçası ben bu gibi konularda fikir beyan eden herkesin yazılarını okuyup kafamda tartıyorum. Genelde modele uyguladığım işlemler tüm bu bakış açılarının bir sentezi oluyor.

Özgür sana da başından beri ilgilenip fikirlerini yazdığın için tekrar teşekkür.

Şu anki tecrübemle Özgür'ün yazmış olduğu sıralama bana daha mantıklı geldi. Zaten bu modelde de o sıralamayı izliyorum. Ancak sonraki modellerde Ayhan'ın dediğini de deneyip tecrübe etmekte fayda olur diye düşünüyorum.

Ozan Gürel yazdı:Neden olmasın Serhan :D
+1
Ceki Erginbaş

Dön Askeri Kara Araçları ve Dioramalar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir