Forum ana sayfa Modelcilik Askeri Kara Araçları ve Dioramalar Proje "Merkava"

AFV, IFV, Ölçekli Canlandırmalar ve diğerleri...

Re: Proje "Merkava"

Mesajgönderen cetinsarf » Cum Kas 13, 2009 10:46 pm

Şahane!...
cetinsarf

Mesajgönderen gokhanpalabiyik » Cmt Kas 14, 2009 12:39 am

Bundan ancak feyz alınabilir diyorum :) Mk 2 nin özellikle güzel olduğunu özellikle söylemek geçti içimden bu ara :D Elinize, gözünüze, sabrınıza sağlık diyorum :)
TUAF deyince tuafıma gidiyor..
Hayat basittir... Onu zorlu yapan insanlardır..
gokhanpalabiyik

Mesajgönderen Özgür Güner » Cmt Kas 14, 2009 2:26 am

Yorumlara, mesajlara tesekkür ederim arkadaslar...

Basladigim bu proje toplam 10-12 modelden olusuyor. 2010´da bu gruba ait olarak 6 model daha tamamlamayi planliyorum. Umarim, herbiri bir öncekinin önüne gececek seviyede olur..

Bu arada, daha fazla, yüksek cözünürlüklü ve detayli fotograflar yakinda galerilerde olacak. (PanzerMania´a da da tabi : P)

Selamlar.

Özgür.
http://www.panzermania.com

Pencere açıldı Bilal Oğlan, Piştov patladı...
Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen CEM ALTINIŞIK » Cmt Kas 14, 2009 8:17 pm

Bütün aşamalarıyla çak keyifle izledim.
Ellerine sağlık 8)
CEM ALTINIŞIK

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Oca 11, 2010 5:22 am

Tesekkürler Cem...

Yeni yilla beraber Merkava Projesine devam. Bir aksilik olmazsa, 2010 sonuna kadar projeden 6 modeli bitirmeyi hedefliyorum. Bu 6 model de ikiserli partiler halinde olacak ve ilk partinin araclari Mk I ve MK IID. Bu sefer, fazla detaya girmeden ilerleyecegim; keza benim icin zaman kaybi, okuyan icinde göz agrisindan öte bisey degil.. Daha detayli hikayeyi ve fotograflari modellerin bitiminden sonra websayfama ekleyecegim.

Mk I, Tamiya nin kiti. Ekstra olarak, Eduard detay seti ve Friul Metal paletler ekleyecegim. Cok farkli bir sey olmadigindan, ilerleyen asamalara kadar bu modele iliskin fotograf koymaya pek gerek yok.

Mk IID ise biraz karmasik. Merkavanin II sinin en karizmatik versiyonu olan D, enjeksiyon model olarak piyasada yok. Illaki "Conversion" seti kullanmak yada tamamen "Scratch" yapmak gerekiyor. (Academy ´nin MK IID yi cikaracagi söyleniyor ama daha ortada bir iz-isaret yok). Benim MK IID kullanacaklarim, Academy nin kiti ve Legend in degisim seti. Metal paletler, Jeryz´den .50 cal Browning, Eurekadan cekme halati ve IsraDecalden dekal seti diger ekstralar.

Legendin seti irili ufakli 116 resin parcadan olusuyor ki, yapimin bel kemigini olusturna büyük büyük parcalar sunlar.

Resim

Bu modelin hic bir yerde yapilmisina yada kitin incelemesine rastlamadim. ilk olarak söyleyim ki, kit berbat. Her ne kadar kutusunda „For Academy“ yazsada, birakin Academy ninkileri , kendi parcalari bile birbirine uymuyor. Kötü kalip yerleri, yamulmus parcalar vs vs..
Ilk Problem..
Resim

Ya Academy nin alt gövdesi yada resin parcanin boyu yanlis. Ne yazik ki, plastik parcayi uydurmak lazim ve bu da bundan sonraki asamalara yeni problemler doguracak..
Yaklasik yarim santimlik fazlaligi tek bir yerden tek seferde kesmek yerine ön ve arkadan esit miktarda parca alarak, bu kesmenin doguracagi sorunlari biraz azalmaya calistim.
Resim
Operasyon sonrasi, alt gövde Legendin istedigi boyutlara geldi ki, orjinal halde kisa gelen “Belly armor“ parcasi tam oldu.
Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Oca 11, 2010 5:24 am

Ilk asamanin tek sorunu alt - üst gövde uyumsuzlugu degil. Arka duvar olarak Academy parcasi kullanilacak, lakin bu parca da Legend icin genis geliyor. Onu da kesip bicmek ve dogru acisina dikkat ederek yapistirmak gerekiyor.

Resim

Arka duvar yapistiktan sonra, üst ve alti yapistirmadan önce bir karsilastirma fotosu cektim. Fotografta görünen alt gövde, kesilmemis bir Academy parcasi. Acikca görünüyor ki, kesmeden baska bir sans yok.

Resim

Bu kesim islemi alt gövdenin boyunu kisalttigindan; yol tekerlerinin, önde cer dislisi arkada da avara kasnagi ile aralarindaki mesafe de daraldi. Ne yazik ki kacinilmaz olan bu gercek kitin bütün “aküreyt” ini öldürsede, kalan saglar bizimdir demek lazim.
Bu soruna gore, Legend kitten cikan celik tekerlerle, kaucuk kapli Academy tekerlerinin karsilastirmasi söyle..

Resim

Celikler daha bi kullanilabilir gibi.. Ama yan zirhlarin gelecegi düsünülerek karma bir cözümde (gercek aracta oldugu gibi) uygulanabilir.. Kismet..

Tabi sorunlar bitmek bir yana, daha yeni basladi..

Gövde en olarak da dar!!

Resim

Hmm, yine uzun bir güncelleme oldu.. Hepsini okuyan varsa tebrikler.

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Tolga ÜLGEN » Pzt Oca 11, 2010 11:52 am

Bu sefer, fazla detaya girmeden ilerleyecegim; keza benim icin zaman kaybi, okuyan icinde göz agrisindan öte bisey degil..

İlk kısım için haklısın ama ikinci kısıma asla katılmıyorum. Bugüne kadar suskun kalmamın tek sebebi diyecek bir laf bulamamam, herşeyi roman tadında anlatman.

Nette gerçekten çok fazla kaynak yok. Bir tek bulduğum: http://www.idf-armour-group.org/Article_legends_Merkava2D.htm . Burada amcam 2mmlik bir farktan bahsetmiş ve bu nedenle putty zımpara ile halletmiş anladığım. Belki faydası olur. Çizimlerden bir ölçü kontrolü yaptın mı? Gerçekten kit mi uzun yoksa resin parça mı kısa?

Akşam evde bohçaları bir karıştırayım. Merkava spesifik bir şey var mı bilmiyorum ama IDF konulu bir kaynak bulabilirim belki.
Tolga ÜLGEN

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Oca 11, 2010 11:31 pm

Academy´nin kitinin dogru oldugunu söyleyebilirm. Zaten o da genel olarak Tamiyanin Mk I inden "esinlenilerek" tasarlanmis ve hatta ciktigi yil "Yilin kiti" secilmis. Sorun bariz bir sekilde Legend de. Bugüne kadar elimi attigim hic bir Legend kitinin sorunsuz oldugunu görmedim. Bu seferki sorun da resin kaliptan kaynaklaniyor. Muhtemelen tam sogumadan yada formu almadan cikarilmis yada yanlis sartlarda depolanmis. Parcada bariz sekilde bir "büzüsme" durumu var. Ayrica ortadan altlara dogruda hafif egilme söz konusu. Muhtemelen her ayri kutuda kendine has bir sekilde ilerlemis bu hata. Keza bende de 2 mm lik bir durum olsa kesinlikle kesmezdim. Her türlü kaynak, döküman vs destegine acim, acigim.

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Özgür Güner » Prş Oca 14, 2010 8:15 pm

Paletleri takip ve yan zirhi koyunca sorun daha net görünüyor. Camurlugun biraz genislemesi, paletlerin daha ice girmesi, sonuc olarak yukardan bakinca disa tasma olmamasi lazim.

Resim

Ön tarafin görünümü böyle. Legendin üst parcasinin kalip yeri cok kötü noktada oldugundan birlesme yerinde ciddi macun isi var. Ayrica okla gösterilen plaka cukurununda dolmasi lazim. Keza Plaka olarak metal alternatif kullanacagim. Sorunlu camurluk tarafindaki cer dislisi takma yerinde de ice dogru inceltme yapacagim.

Resim

Kitin kendisi eski MkII yol tekerleri iceriyor, lastik kapli. Legend Seti tamamen celik olan yol tekerleri vermis. Bu tekerler daha cok Mk III lerde var. Karsilastirmali olarak tekerler söyle görünüyor.

Resim

Ve genel bir foto. Kulede de cok ciddi sorunlar var. Öncelikli olarak, kule sepeti yerine dar geliyor ve oturmuyor. Icini iyice oyduktan sonra, yandan görüenen kule ile birlesme noktasinda ciddi bosluk vardi. Isitip, form vererek olabildigince düzeltmeye calistim.

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Özgür Güner » Prş Oca 14, 2010 8:20 pm

Diger taraftan Mk I de devam ediyor. Klasik "Tamiya" kalitesinde denir ya.. Basit ama dogru mühendislik, keskin hatlar. Yasli ama güzel bir kit. Bazi yerlerinde düzeltme, ekleme vs gerekiyor. Kabasi söyle.

Resim

Resim

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Murat Gümüş » Prş Oca 14, 2010 8:38 pm

Ansiklopedik bir çalışma... Tebrikler ve kolay gelsin.
Murat Gümüş

Mesajgönderen Ozan Gürel » Cum Oca 15, 2010 9:01 pm

Evet Meydan Larus yakında kapını çalar Özgür ;) Gerçi hala basılıyor mu bilmiyorum ama :)
Sky in the man

nihil nove sub sole
Ozan Gürel

Mesajgönderen Özgür Güner » Cmt Oca 16, 2010 3:17 am

Tesekkür ederim arkadaslar..

Meydan larus olmasada, kapimi calanlar var Ozan.

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Sancar Buhur » Pzr Oca 17, 2010 10:44 pm

Modelciliğine diyecek yok. Önceki topiklerden birinde geçti sanırım. Boyanmamış haliyle bile güzel modeller üretiyorsun.. :D

Tembel tembel yattığım şu günlerde sizleri izlemek büyük keyif. Ellerin dert görmesin...
Sancar Buhur

Mesajgönderen Özgür Güner » Prş Şub 11, 2010 5:38 pm

Sagol Sancar..

MK IID den kücük bir güncelleme..

Sol ön camurlugun enini, ekleme yaparak arttirdim. Artik sorun olmayacak. ön kisimda epey bir macun, tesviye ile birlesmeden kaynaklanan sorunlari cözdüm gibi..Hem alt kisimda hem de önden baglanti noktalarinda uyum sorunlari olsada, gövde alti zirhini da hallettim. Diger taraftan, yaptigim arastirmalar neticesinde gördüm ki, MK IID ler de, MK IV dekiler gibi lastik kaplamali celik yol tekeleri kullaniyor. Bu tekerlerin diger lastik kapli (Academy´ninkiler) tekerlerden farki, ic kisimlarinda delikler olmasi. Kit "Accuracy" baabinda iyice yamuldugundan en azindan tekerler dogru olsun diyerek, Legend MK IV kitinden tekerler transfer edildi.. Kaba montaj tamam, sirada bi astar atip kaymaz yüzey yapma var..

Resim

Resim

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

ÖncekiSonraki

Dön Askeri Kara Araçları ve Dioramalar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir