Baslik biraz garip gelsede, uzun soluklu ve kapsamli bir projenin özeti olarak gayet iyi..
Sebeb-i baslik, IDF nin "Merkava"lari. Zamana yayilacak ve muhtemelen uzun soluklu olacak bu "Proce" kapsaminda asagidaki modeller var. (Tabi gün ola hayrola, ne olacagi belli olmaz.. Ölmez sag kalirsak)
1. Merkava Mk.1 (Tamiya + Eduard + Friul),
2. Merkava Mk.2 (Academy+Legend Corrected Turret+Friul),
3. Merkava Mk.2B/C ( Academy+Legend+Friul),
4. Merkava Mk.2D ( Academy+Legend+Friul),
5.Merkava Mk.3 Block III ( Academy+Legend+Friul),
6.Merkava Mk.3 BAZ (Legend+Friul),
7.Merkava Mk.3D (Academy+Legend+Friul),
8.Merkava Mk.3D "LIC"(Legend+Friul),
9. Merkava Mk.IV (Legend)
10. Namer (Legend + Friul (?))
Bütün bu modeller icin ayri ayri basliklar acip forum isgali yapmaktansa, tek bir baslikta hepsini toplamak en iyisi olsa gerek.
Sahsen IDF araclari ve Merkava uzmani olmamakla beraber, araclar hakkinda (baslangicta genel olarak, özelde de her bir modelle ilgili olarak) detayli arastirmalar yaptim, yapiyorum, yapacagim. Konu hakkinda bilgisi olan ve bu bilgisini bilgiclikle degil de paylasimcilikla sunacak her arkadasin her türlü fikrine sonuna kadar acik ve minnatarim.
Ön hazirlik asamasinda;
Baslamadan önce gerekli kaynak kitaplari, olasi detay, boya setlerini vs toparladim. (Bu asamada yardimlarini esirgemeyen Emre Efli´ye tekrar tesekkürler) Cesitli yayin organlarinin Merkava araclari ile ilgili kitaplari elimde bulunsa da, referans olarak genellikle online foto kaynaklarini kullanacagim ki cogunun sahibi Latrundaki Yad La-Shiryon tank müzesinin küratörü Michael Mass. Her ne kadar burdan okuyamayacak olsada, kendisine tekrar tesekkürler...
Kitlerde ciddi bir dekal sorunu var. Kimisinde ya hic yok, yada „Kötü“..Olasi dekal setlerini inceledim ve daha önce kullanip pek memnun kalmadigim Bison Decal´in ürünlerini eleyerek, IsraDecal "yeni" diyebilecegimiz IDF-01 ve IDF-02 kodlu dekallerini edindim. (Gördügüm en iyi dekaller, ama tabi birde denedikten sonra yorumlamak lazim)
Boya olarak, ModelMaster-Testor ve LifeColor un IDF araclari icin cikardigi boyalari aldim. Bunlarin yani sira Humbrol 84 ve Tamiyadan yapacagim "karisim" boyalari da "Modele" göre kullanacagim..
JB Modelden, kafi miktarda 0,50 lik Browninglerden aldim.
Cekme halatlari olarak, kimi modellerde kullanacagim Eureka ürünlerini edindim.
Kaymaz yüzeyle ilgili "Meshur" erotik cincilya kumu üstünde biraz calisarak daha ince sonuclar elde ettim. Modele göre uygulama yapacagim.
Gerekli gereksiz pesrevden sonra "Sadede" gelelim.. Modelleri gruplar halinde yapacagim ve ilk grupta Mk IIB/C ve Mk IIID LIC var.
Merkava araclarinin genel olarak 4 ana versiyonu olsada, her bir versiyonun kendi icinde birbirinden oldukca farkli sürümleri var. Sartlarin gerekliligine göre araclarda modifikasyonlar yapilmis. Bu modifikasyonlar kimi zaman genel olarak uygulansada, "uniq" denilebilecek tek örnekli uygulamalarda var. Dogrusunu isterseniz, birbirinin %100 aynisi iki Merkava görmek nerdeyse imkansiz. Ilk grubun araclarindan Mk IIB/C nin ana versiyon Mk II den temel farklari; gizli tutulan bazi atis sistemi degisiklikleriyle (IDF araclarinda böyle bir durum var, kimi konulara iliskin sorularin cevabi "gizli" oluyor.), kule üstü ek zirhlar. Gereksiz bilgi olarak, Mk IIA nin olmadigini ve B ile C arasinda bir fark bulunmadigi eklenebilir.. Bu modelde kullanilacak kitler sunlar:
Academy 1351:

Ki icerigi söyle:

Legend LF1064 Conversion Set, Eureka XXL ER-3512 Kablö, IsreDecal IDF-01 Mk ½ Tactical Marking, Friul Atl-66 Metal paletler…

Ki bu gurptan da, Legend setin icerigi söyle..