Forum ana sayfa Modelcilik Askeri Kara Araçları ve Dioramalar Proje "Merkava"

AFV, IFV, Ölçekli Canlandırmalar ve diğerleri...

Proje "Merkava"

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Ağu 10, 2009 2:36 am

Hatir icin ne yapilmaz ki???

Baslik biraz garip gelsede, uzun soluklu ve kapsamli bir projenin özeti olarak gayet iyi..

Sebeb-i baslik, IDF nin "Merkava"lari. Zamana yayilacak ve muhtemelen uzun soluklu olacak bu "Proce" kapsaminda asagidaki modeller var. (Tabi gün ola hayrola, ne olacagi belli olmaz.. Ölmez sag kalirsak)

1. Merkava Mk.1 (Tamiya + Eduard + Friul),

2. Merkava Mk.2 (Academy+Legend Corrected Turret+Friul),

3. Merkava Mk.2B/C ( Academy+Legend+Friul),

4. Merkava Mk.2D ( Academy+Legend+Friul),

5.Merkava Mk.3 Block III ( Academy+Legend+Friul),

6.Merkava Mk.3 BAZ (Legend+Friul),

7.Merkava Mk.3D (Academy+Legend+Friul),

8.Merkava Mk.3D "LIC"(Legend+Friul),

9. Merkava Mk.IV (Legend)

10. Namer (Legend + Friul (?))

Bütün bu modeller icin ayri ayri basliklar acip forum isgali yapmaktansa, tek bir baslikta hepsini toplamak en iyisi olsa gerek.

Sahsen IDF araclari ve Merkava uzmani olmamakla beraber, araclar hakkinda (baslangicta genel olarak, özelde de her bir modelle ilgili olarak) detayli arastirmalar yaptim, yapiyorum, yapacagim. Konu hakkinda bilgisi olan ve bu bilgisini bilgiclikle degil de paylasimcilikla sunacak her arkadasin her türlü fikrine sonuna kadar acik ve minnatarim.

Ön hazirlik asamasinda;

Baslamadan önce gerekli kaynak kitaplari, olasi detay, boya setlerini vs toparladim. (Bu asamada yardimlarini esirgemeyen Emre Efli´ye tekrar tesekkürler) Cesitli yayin organlarinin Merkava araclari ile ilgili kitaplari elimde bulunsa da, referans olarak genellikle online foto kaynaklarini kullanacagim ki cogunun sahibi Latrundaki Yad La-Shiryon tank müzesinin küratörü Michael Mass. Her ne kadar burdan okuyamayacak olsada, kendisine tekrar tesekkürler...

Kitlerde ciddi bir dekal sorunu var. Kimisinde ya hic yok, yada „Kötü“..Olasi dekal setlerini inceledim ve daha önce kullanip pek memnun kalmadigim Bison Decal´in ürünlerini eleyerek, IsraDecal "yeni" diyebilecegimiz IDF-01 ve IDF-02 kodlu dekallerini edindim. (Gördügüm en iyi dekaller, ama tabi birde denedikten sonra yorumlamak lazim)

Boya olarak, ModelMaster-Testor ve LifeColor un IDF araclari icin cikardigi boyalari aldim. Bunlarin yani sira Humbrol 84 ve Tamiyadan yapacagim "karisim" boyalari da "Modele" göre kullanacagim..

JB Modelden, kafi miktarda 0,50 lik Browninglerden aldim.

Cekme halatlari olarak, kimi modellerde kullanacagim Eureka ürünlerini edindim.

Kaymaz yüzeyle ilgili "Meshur" erotik cincilya kumu üstünde biraz calisarak daha ince sonuclar elde ettim. Modele göre uygulama yapacagim.

Gerekli gereksiz pesrevden sonra "Sadede" gelelim.. Modelleri gruplar halinde yapacagim ve ilk grupta Mk IIB/C ve Mk IIID LIC var.

Merkava araclarinin genel olarak 4 ana versiyonu olsada, her bir versiyonun kendi icinde birbirinden oldukca farkli sürümleri var. Sartlarin gerekliligine göre araclarda modifikasyonlar yapilmis. Bu modifikasyonlar kimi zaman genel olarak uygulansada, "uniq" denilebilecek tek örnekli uygulamalarda var. Dogrusunu isterseniz, birbirinin %100 aynisi iki Merkava görmek nerdeyse imkansiz. Ilk grubun araclarindan Mk IIB/C nin ana versiyon Mk II den temel farklari; gizli tutulan bazi atis sistemi degisiklikleriyle (IDF araclarinda böyle bir durum var, kimi konulara iliskin sorularin cevabi "gizli" oluyor.), kule üstü ek zirhlar. Gereksiz bilgi olarak, Mk IIA nin olmadigini ve B ile C arasinda bir fark bulunmadigi eklenebilir.. Bu modelde kullanilacak kitler sunlar:

Academy 1351:

Resim

Ki icerigi söyle:

Resim

Legend LF1064 Conversion Set, Eureka XXL ER-3512 Kablö, IsreDecal IDF-01 Mk ½ Tactical Marking, Friul Atl-66 Metal paletler…

Resim

Ki bu gurptan da, Legend setin icerigi söyle..

Resim
En son Özgür Güner tarafından Pzr Eyl 27, 2009 1:16 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
http://www.panzermania.com

Pencere açıldı Bilal Oğlan, Piştov patladı...
Özgür Güner
AFV Moderatörü

Re: Proje "M"

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Ağu 10, 2009 2:56 am

Görmemislik yapip adim adim fotograf mi basayim, yoksa ara ara asamalardan kesitler mi ekleyeyim, yada yoksa zembille bitmis modeli mi koyayim diye düsünürken, asamali olarak baslayayim dedim. Duruma, gidisata, uyari ve beklentilere göre düzenleme - güncelleme yapilir bu durumda herhal...

Academy´nin kitini Mk II B olarak bitirebilmek icin, konversiyon setindeki ek zirhli kuleyi kullanmak ve alt gövdeye de kimi zirhlar eklemek gerekli. Tabi detay setleri serbetli oldugundan, bunlari iceren yapimlar otomatikman güzel, gercekci ve boncuklu oluyor. Detay seti; Academy kitine de güzellik katmasi icin kutusuna sürüldükden sonra, bir kenarda mayalanip kendi kendine hazir hale gelmesi icin beklemeye alinirkene, alt gövdeye girisilir. Ki Academy´nin aslen afirma olan ama bi de ödül almis kitinin yürür aksami sorunsuzca oluverir..

Resim

Sagina soluna ivir zivirlar eklenen alt gövdenin üst tarafi, kumandali model kurmacasiyla test amacli yerine oturtulurki, model bitti nerdeyse..

Resim

Resim

Ego dedigin ne ki? Icten patlamali basit bir motor? Yeterki icten patlasin, olaki disardan baskasi patlatirsa kötü olur, galiba?

Selametle…

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen muratozgul » Pzt Ağu 10, 2009 2:59 am

özgür kolay gelsin,
hatır için modern araç bile yaparım valla :)

şaka bi yana nasıl bi zamana yayılacak bu "proce" endişelere şimdiden ben gark oluverdim...

hani bir forum klasiği "devamını sabırsızlıkla bekliyorum" cümlesini kurmadan önce, JB model'in .50 kalibrelik namlu setinin bi benzerini bende sherman için aldım, bi harika... aynı zamanda eğer alacaksan JB modelin diğer namlularını tavsiye edebilirim, kalitesi fiyatıyla ters orantılı...

tekrar tekrar kolay gelsin,
murat
www.panzercolor.com
zırhlı araç maketleri, istanbul'dan...
muratozgul

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Ağu 10, 2009 3:07 am

Sagol Murat..Nasil bir tesadüf olmus böyle, bu gece..

Cümledeki "hatir" cok yönlü..

Zaman uzun olacak, ki modellerin büyük kismi elimde bile degil henüz.. Yapim hizi, modelin detay seviyesi gibi seylere bagli olacak. Tabi bunlar modelcilikle alakali faktörler.. Cok daha belirleyici olan "Gercek hayat" faktörlerini de hesaba katmak lazim.

JB den epey alisverisim var ki, Jerzy ile el ense cekme seviyesindeyiz. Lakin, baslangictaki posta masraflarinda degisiklik yapmasa, daha bi Sugar olacakti..

Bu arada; DML, senin (cok iyi giden) Flakli T-34 ü 35 ölcekte cikariyor.. Belkim bi gün? Hi?

Selamlar..

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen ZAFER YILMAZ » Pzt Ağu 10, 2009 8:57 am

Selam Özgür!

'Hatır' kırmayacak kadar kamil bir insan olduğun için sonsuz teşekkürler en başta.. 8)

İnşallah bu kadar Merkava için yeterli boyan vardır? Yoksa en iyi ihtimalle Almanya MM distrübütörü 'Israeli sand armour' ithal ederek bu ayki işçilerin SSK'larını çıkaracaktır :-P

Bitişi tez vakitte görmek dileğiyle.. :wink:

Kolaylıklar dilerim.Selamlar..
Tarlalarda biter kamış/Uzar gider vermez yemiş/şol Yemen'de can verenler/Biri Memet biri Memiş..
ZAFER YILMAZ
Hava Araçları Moderatörü

Mesajgönderen Ayhan Toplu » Pzt Ağu 10, 2009 9:26 am

Renkler doğru olsun bari bu sefer. :D

Bu kadar yapılacak maket için en uygun söz sanırım "Kolay gelsin" olur. :)
crom ölüleri say!
Ayhan Toplu

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Ağu 10, 2009 11:10 am

Zafer; Bostana giren danalari kovalamak mi, yoksa iyi insanlarin iyi atlara binip gitmesini izlemek mi lahananin selamati acisindan daha dogru olur?? Fazla mi edebi oldu? Yoksa ebedi miydi? Bak sacmaladim yine...

Ayhan, renk dedigin ne ki?? Iki pigment bi inceltici... Dogru renk ve malzeme ile acaba Rick Lawler in ki gibi bi JS 2 cikarilabilir mi ortaya? Yok olmadi, hazimsizliga iyi gelen bir aftermarket ürünü var midir?

Satirlarima son verirken, plastik ve resin kulelerin karsilastirmali fotolarini ekleyerek modelcilikle ilgili bir forumda modelcilikten söz etmis olayim.

Görüldügü üzere, resin olanda roof-armor denilen kule üstü ek zirhlar var. Ayrica kapaklarda da ufak tefek degisiklikler var. Yan kisimdaki "dövme" metal dokusu plastik olanda yokken, resinde bariz bir sekilde verilmis.

Resim

Resim

Güc sizinle olsun ki, sakata gelmeyin..

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Başar DOĞANER » Pzt Ağu 10, 2009 12:10 pm

Uzun soluklu bir proje olacak gibi şimdiden kolay gelsin. Friul'un üretimine hız vermesi lazım yoksa stokları boşalacak :D
Kimileri için bir füzeydi. Kimileri için tabut. Pek yakında...
Başar DOĞANER

Mesajgönderen EmreEfli » Pzt Ağu 10, 2009 12:55 pm

Özgür durup durup dökülmüşsün, gayet iyi. Bence aşamalı olarak bas ki, bu karmaşada neyin ne olduğunu görüp anlayalım. Ben kıl oluyorum "Huuıooop burada yapılmışı var" şeklindeki işlere, 10 adımda Anadolu Rock yapasım geliyor ana bacı gardaş dağlardaaa ılgıt ılgıt toprak gibi.

Son mesajda taretlerin arasındaki farkı göremiyoruz, yandan düzgün foto isteriz.
My name is Bond... James Bond.

Celythos ile Homoros bir gün Olympos Dağındayken diye başlar hikaye...
EmreEfli
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Ozan Gürel » Pzt Ağu 10, 2009 3:07 pm

Selamlar,
Öncelikle kolay gelsin her açıdan.
Elimde 1 adet İsrail Armour adlı bi kitap var, eğer istersen göndereyim. Ancak 13,3 mb kendileri. FTP varsa oraya yükleyebilirim ya da jpeg yapıp mail atabilirim...
Sky in the man

nihil nove sub sole
Ozan Gürel

Mesajgönderen Özgür Güner » Pzt Ağu 10, 2009 4:20 pm

Tesekkürler..

Emre, aslinda durmuyordum...
Is cikardin simdi bana, tamam yandan da fotolar ceker eklerim..

Teklifin icin tesekkürler Ozan. Sence nasil bir kitap, yarari olur mu? Renkli, Türkce altyazili mi?

Özgür.

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Ozan Gürel » Sal Ağu 11, 2009 2:31 pm

M60, M113 ve Merkava 2-3 lerin bolca fotosunun bulunduğu 8 sayfası renkli, türkçe altyazısız kaliteli sinema çekimi ingiliz diyarının dilinde bir kitap kendileri :) toplam 60-70 sayfa... Karar senin :wink:
Sky in the man

nihil nove sub sole
Ozan Gürel

Mesajgönderen Özgür Güner » Sal Ağu 11, 2009 11:52 pm

Emrenin istedigi fotolar. Yukardan vuran isik parlama yapiyor ne yazik ki..

Resim

Isaertli olan yerler resin kalipdaki sorunlu bölgeler. En büyükleri bunlar olmakla beraber cok sayida hata var..

Resim

Resim

Plastik olanda yan zirhlar henüz eklenmis degil..

Dip not olarak; Resin kulenin mantlet kisminin, kitten gelen parca ile tamamlandigini ekleyeyim.

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Özgür Güner » Çrş Ağu 12, 2009 12:06 am

Bütün Merkava versiyonlarinin cer dislilerinde "Lightening Holes" denilen, oyuklar var. Kitten cikan orjinal dislilerde bu oyuklar yok..

Resim

Gerekli ölcme bicme islemlerini yaparak söz konusu delikleri actim. 5 adet olan bu oyuklarin orjinal formlari damlayi andiriyor ve biraz daha kücük gibi. Plastigin et kalinligini göz önüne alarak oyuklarin boyutunu biraz büyüttüm.

Resim

Ayni sekilde, Merkava araclarinin avara kasnaklarinda da karakteristik oyuklar var. Academy kitinde bunlarda yok.

Resim

Uygun uclu matkapla bunlari da hellettim.. Tabi bunlar, final temizligi yapilmamis, ham parcalar..

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Mesajgönderen Özgür Güner » Prş Ağu 13, 2009 2:03 am

Mk III D (LIC)

Diger taraftan, ilk partinin ikinci araci olan Merkava III D LIC e de basladim. Burda kullanilacaklar Legend in ful resin LF1174 kiti, Friul ATL 49 paletler:

Resim

Ki icerik söyle..

Resim

Isra Decal IDF-02 dekal set ve yine Eurekadan cekme halati..

Resin kitlerde, bilinen türde bir yapim klavuzu ve parca (cerceve vs) üstüne numaralandirma sistemi olmadigi icin, ilk olarak kutudan cikan parcalarin kontrolünü yapip (Yapim klavuzu olan kagittaki fotografi bulunan parcalarla karsilastirma islemi) eksik gedik olup olmadigina bakmak gerekli. Özellikle Legend, eksik cikan kutulariyla oldukca meshur.. Bu kitte bir eksiklik cikmadi ve gerekli tasnif islemi yapidiktan sonra büyük parcalari resin kalip tutucularindan ayirarak ise baslandi...

Resim

Akabinde; her ne kadar klavuz önce alt kismi halledin sonra üst tarafla yapistirirsiniz gibi bisey desede, gövdenin alt ve üst kisimlarini epoxy yapistirici ile yapistirdim.

Resim

Özgür Güner
AFV Moderatörü

Sonraki

Dön Askeri Kara Araçları ve Dioramalar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir